Γεωγραφική αναδρομή

Οι ακτές της Χαλκιδικής, περιβάλονται από καταπληκτικές παραλίες μήκους 500 χιλιομέτρων, οι λόφοι και τα βουνάτης είναι καταπράσινα με πυκνά δάση. Αν και απέχει μία ώρα μονάχα από τη Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική είναι ένας φυσικός παράδεισος, ανέγγιχτος από τις βλαβερές συνέπειες της σύγχρονης τεχνολογίας και πολιτισμού. Ένα τόπος αντιθέσεων, όπου ατελείωτες, αμμώδεις παραλίες εναλλάσσονται με ειδυλλιακούς κολπίσκους πλαισιωμένους από βράχους. Ο αέρας είναι αρωματισμένος από τα δάση με τα έλατα και την αλμύρα της θάλασσας.

Το κλίμα της Χαλκιδικής είναι μαλακό. Είναι τυπικά Μεσογειακό, με μεγάλα, ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Το Αιγαίο Πέλαγος που αγκαλιάζει τις ακτές των τριών ποδιών της Χαλκιδικής (Κασσάνδρα, Σιθωνία, και Άθως) στέλνει το δροσερό του αεράκι στους λόφους της ενδοχώρας.

Το ελαφρύ, πλούσιο σε ποτάσιο, αμμοπηλώδες έδαφος της Χαλκιδικής χαρακτηρίζεται από υπέδαφος πλούσιο σε ασβέστιο, καλή δομή και υδατοπερατότητα. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν εξαιρετική βάση για την ανάπτυξη των σταφυλιών, ενισχύοντας τα αρώματα των κρασιών που παράγονται από αυτά και συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του γευστικού τους χαρακτήρα.

Αξιοθέατα

  • Το Άγιο Όρος
  • Η Ολυμπιάδα, ειδυλλιακό ψαροχώρι
  • Τα χωριά Γομάτι και Μεγάλη Παναγιά. Διαδρομή από φαντασμαγορικά τοπία. 
  • Το Σπήλαιο των Πετραλώνων, με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Εδώ ανακαλύφθηκε απολιθωμένο κρανίου ανθρώπου ηλικίας 700.000 ετών.
  • η διώρυγα της Ποτίδαιας

Κασσάνδρα: Τα χωριά που αποτελούν την Κασσάνδρα είναι από τα πιο γραφικά στην Ελλάδα. Τα χαρακτηρίζουν η έντονη βλάστηση, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα παραδοσιακά σπίτια. Η Κασσάνδρα φημίζεται όμως περισσότερο για τις μαγευτικές παραλίες της, πολλές από τις οποίες διαθέτουν καταπράσινα δέντρα, χρυσή άμμο και γαλανά νερά, δημιουργώντας ειδυλλιακές τοποθεσίες για χαλάρωση.

Υπέροχα είναι τα δάση και οι κατάφυτοι λόφοι της Κασσάνδρας, ιδανικοί για εξερεύνηση και πεζοπορία. 
 
Φούρκα

Στη Φούρκα βλέπει κανείς και τις δύο όψεις της Ελλάδας. Στο παραλιακό κομμάτι, μοντέρνα ξενοδοχεία, χτισμένα αποκλειστικά για να κάνουν πιο ευχάριστες τις διακοπές των επισκεπτών. Στο εσωτερικό, το παραδοσιακό χωριό, λειτουργεί σαν αντίδοτο με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Γύρω από τη Φούρκα υπάρχουν διαδρομές για περιπάτους για επικοινωνία με το πανέμορφο τοπίο.

Αν έρχεστε για τον ήλιο και τη  θάλασσα,η Φούρκα είναι το ιδανικό μέρος.Υπάρχει πληθώρα καταστημάτων,μπαράκια,εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα,στη Σκάλα της Φούρκας,καθώς και ένα κλαμπ.Μπορείτε να κάνετε και θαλάσσια σπορ στις πανέμορφες παραλίες.

Το παραδοσιακό χωριό έχει κρατήσει το χρώμα του 19ου αιώνα, με τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σπιτάκια, τις γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια και τη βυζαντινή εκκλησία. Στα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται ταξίδια προς τη Σκιάθο και το Αγιο Ορος καθώς και συναυλίες στο αμφιθέατρο της Σίβιρης.

Πληροφορίες:

Τοπικές Γιορτές: 17 Ιουλίου, πανηγύρι της αγίας Μαρίνας

Τοπικά προϊόντα: Μέλι, ελιές, λάδι, σαρδέλες.

Παραλίες: Σκεπασμένες με φίνα λευκή άμμο,ιδανικές για ηλιοθεραπεία και χαλάρωση. Πολλές από αυτές προσφέρουν στους πιο ενεργητικούς επισκέπτες, τη δυνατότητα να κάνουν θαλάσσια σπορ.

Φαγητό:Σνακ μπαρ και εστιατόρια αποκλειστικά για τους τουρίστες.Μη διστάσετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα.

Νυχτερινή ζωή: Μπαράκια και ταβερνάκια σκορπισμένα σε όλη την περιοχή και ένα κλαμπ για διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Στο αμφιθέατρο της Σίβιρης δίνονται συναυλίες.

Ψώνια: Υπάρχουν αρκετά καταστήματα για να κάνετε τα ψώνια σας. Μπορείτε να βρείτε απο πετσέτες και είδη θαλάσσης μέχρι μέλι και κεραμικά.